SörmX – Sörmlands vassaste
utvecklingsprogram för startups

KICKSTARTA DIN FÖRETAGSIDÉ!

SörmX 2024 är igång med 11 deltagande team. Följ gärna programmet i sociala medier. En ny omgång startar våren 2025 med ansökningsperiod som öppnar i november.

Ansök till SörmX

Vad är SörmX?

Vi är övertygade om att Sörmland kryllar av idéer och företagsamma människor beredda på att utvecklas till något stort.

Vi tror att det finns en mylla full av frön som ligger och väntar på rätt förutsättningar för att förvandlas till blomstrande företag som bidrar till en bättre och mer hållbar värld. Vi vill vara drivhuset som hjälper till att sparka igång den växtprocessen.

SörmX är en test- och utvecklingsarena för startups och affärsidéer i tidiga faser. Vi har skapat ett program som ska hjälpa dig framåt och för att få svar viktiga affärskritiska frågor som exempelvis: Vilket problem har min tilltänkta kund egentligen? Hur hittar jag finansieringen och hur tänker en investerare? Hur pitchar jag min idé på bästa sätt? Hur skapar jag en hållbar affärsmodell?

Programmet kryddas med vårt nätverkskapital från hela Sörmland där du får träffa investerare, experter och affärsutvecklare. Flera av våra tidigare deltagare har skaffat sig teammedlemmar, styrelseledamöter eller investerare via SörmX.  Efter programmet vill vi att du fått ett kvitto på att din affärsidé håller för att satsa vidare på och att du fått en rejäl skjuts framåt i utvecklingen mot ett framgångsrikt företag.

Vem är du?

SörmX vänder sig till dig som har påbörjat din startupresa och som behöver provtrycka din affärsidé i skarpt läge. Din idé behöver inte vara färdig men det ska finnas ett koncept, en prototyp eller något konkret som kan visas upp mot en potentiell kund. Vi ser gärna att ni är flera i teamet, men insikten om att du behöver bygga ett team räcker långt. 

Programmet är kostnadsfritt men kräver ditt engagemang och deltagande på våra träffar. SörmX verkar för Sörmland. Därför måste ditt blivande företag ha någon koppling till regionen. Vi ser gärna ansökningar från andra delar av landet, så länge Sörmland är en del av ekvationen. 

 

Program

Preliminär programplan för 2024 med start i april.
Finalen sker i Nyköping den 26 september

Kickoff 15 april

Heldag
i Katrineholm

Digimeetup 25 april

Halvdag

Digimeetup 14 maj

Halvdag

Meetup
30 maj

Halvdag
i Eskilstuna

Digimeetup 28 augusti

Halvdag

Digimeetup 10 september

Halvdag

Innehåll i programmet: 

SörmX Meet & Greet

Vi vill gärna höra mer om dig och din företagsidé! Har du frågor om oss och är lite osäker på om SörmX passar dig, tveka inte att boka ett digitalt möte med Mikaela. Ett möte ger dig en chans att lära känna oss och det är också en möjlighet att presentera dig, din idé och dina ambitioner.

Mötet är kostnadsfritt, precis som programmet. Du är välkommen att höra av dig även om du inte bor i Sörmland men vi ser gärna att det finns en koppling till regionen. 

Skicka ett mejl direkt till mikaela@create.se.  

SörmX Meet & greet

Nu drar vi ut på turné för att sondera terrängen inför SörmX 2023. Vi vill höra om dina idéer och ambitioner och berätta mer om programmet och hur det kan hjälpa dig. Med oss har vi tidigare deltagare som delar med sig av sina erfarenheter av SörmX och sitt entreprenörskap.

Kom och träffa oss och se om vi passar för varandra!

8 november Strängnäs, kl 17.30 – 19.00, lokal Kommunhuset foajén, Nygatan 10

10 november Oxelösund, kl 17.30 – 19.00, lokal Koordinaten, Eventsalen

15 november Flen, kl 17.30 – 19.00, Järnvägshotellet, Södra järnvägsgatan 2 – ANMÄLAN

22 november Katrineholm kl 17.30 – 19.00, D11 workspace, Drottninggatan 11 – ANMÄLAN

24 november Gnesta, kl 18.00 – 19.30, Elektron, Västra Storgatan 15 – ANMÄLAN

Frågor & svar

SörmX är för dig/er som har en affärsidé, som har stora ambitioner och som vill verka för att lösa någon av de stora samhällsutmaningar vi står inför. Du behöver inte tänka att du ska lösa hela problemet utan snarare att du har en pusselbit i den flora av lösningar som måste skapas för att vi ska klara målsättningarna fastställda i de Globala målen.

Läs mer på www.globalamalen.se

Du bör ha kommit förbi idéstadiet och ha en påbörjad prototyp eller liknande som du kan visa upp mot en potentiell kund. Du behöver inte ha startat ett AB, men bör planera att göra så inom det närmsta halvåret.

Nej inte i kronor.  Däremot behöver ni lägga in en hel del tid i programmet. 

Räkna med minst 10 timmar i veckan under 4 månaders tid. Det är därför viktigt att du skapar utrymme för att kunna delta aktivt.

Det beror på hur mycket energi ni lägger på SörmX. Ju mer energi ni puttar in desto mer ni får ni ut av det. I övrigt så bygger vi SörmX på en mix av kunskap från externa experter, coachning och nätverk av kompetenser som vi tror ni behöver för att fortsätta utvecklas. Vår förhoppning är att ni efter programmet har skapat en bra beslutsgrund för:  vilken målgrupp ni bör rikta in er på,   vilken affärsmodell(er) ni bör fortsätta utveckla, hur mycket pengar ni behöver och hur ni ska  skaffa er startkapitalet. Förutom det kommer ni få med er ökade insikter om vilken hållbarhetspotential ni sitter på vilka immateriella tillgångar ni behöver hålla koll på och hur ni gör en riktigt säljande pitch.

Kika på programmet på webbsidan så får du en bild av de ämnesområden som vi har fokus på. Utöver det har alla startups en individuell resa att göra och därför kommer det också vara lite olika innehåll för varje enskilt bolag/idébärare. 

Vi antar 10-12 bolag/idébärare och tidigare har det varit ca 25 personer som har gått programmet. Därtill så är det ca 25 coacher, experter och investerare som på olika sätt deltar i programmet.

SörmX 2024 är igång.
Följ programmet och löpande information via våra sociala medier.

ÅRETS SÖRMX-BOLAG 2023 - BEEFARM!

” VI HAR STARTAT BEEFARM SOM HJÄLPER HÅLLBARHETSDRIVNA FÖRETAG ATT BREDDA OCH KOMMUNICERA SITT HÅLLBARHETSARBETE INOM DE GLOBALA MÅLEN 15 – EKOSYSTEM OCH BIOLOGISK MÅNGFALD. VI GENOMFÖR KONKRETA POLLINERINGSPROJEKT DÄR BIODLARES KUPOR PLACERAS UT KRING BÖNDERNAS RAPSFÄLT FÖR ATT ÖKA SKÖRDEN”.

//Andreas Åkesson (bilden) och Ludwig Karlsson

www.beefarm.se 

Förstå din marknad

Skydda dina tillgångar

Hitta din hållbarhetsprofil

Skapa ett högpresterande team

Hitta rätt finansiering för din start! 
(Lån, Crowdfunding Offentliga bidrag, Sweet equity)

Pitcha din idé

Hur tänker en investerare?

Möt Finansierings- och investerarpanelen

Förstå din marknad 
Skydda dina tillgångar
Hitta din hållbarhetsprofil

Skapa ett högpresterande team
Hitta rätt finansiering för din start! 
(Lån, Crowdfunding Offentliga bidrag, Sweet equity)

Pitcha din idé
Hur tänker en investerare? 
Möt Finansierings- och investerarpanelen

Det är vi som gör SörmX
tillsammans med er

Mikaela

Mikaela
Holegård

Programansvarig projektledare
Specialist – Marknadsföring

Christian.jpg

Christian
Brantö

Huvudcoach Specialist – Förstå din marknad

Alumner

Digimera
digimera.nu

WRun AB
wrun.se

Vetportalen AB
vetportalen.se

Equused AB
equused.se

Larry And Friends

Jordnära Mat
jordnaramat.com

Hempster AB
hempster.se

Framvik AB
framvik.com

KÖN underwear
konunderwear.com

Re:eat AB
reeat.se

Digifut Solutions AB
brite.jobs

Irriot AB
irriot.com