Merkomm

Pia Nilsson är VD och grundare för Merkomm AB som utvecklat det molnbaserade systemet Mentor. Systemet i sig kan ses som ett stöd för att skapa en strukturerad medarbetarutveckling – som lever hela året. Merkomm har varit en del av Create i snart två år och nu har det blivit dags för bolaget att själv hitta sin plats på marknaden.

Efter att ha arbetat med försäljning och ledarskap i hela sitt yrkesverksamma liv började Pia inse att det som arbetstagare kan vara svårt att veta vad man ska göra för att utvecklas i sin arbetsroll. Pia berättar om bakgrunden till Merkomm och att hon tidigt lade märke till att det, med det normaliserade medarbetarsamtalet en gång om året, blir problematiskt att få sina medarbetare att verkligen utvecklas. Det krävs uppföljning av varje enskild individ, vilket hon i sin ledarroll därför bestämde sig för att utveckla i ett system. Något som för hennes del visade sig resultera i intet mindre än 40% merförsäljning hos dem individer hon arbetade med.

– Till stor del tror jag att framgången med systemet beror på att medarbetaren får känna sig sedd. Man vet att chefen följer upp och vill att man ska utvecklas, säger Pia.

Merkomm erbjuder uppföljning genom att man som medarbetare får notiser när en uppföljningsaktivitet har blivit läst och sparad av sin chef. Man blir sedd. Pia beskriver vikten av att som medarbetare få reda på varför man gjort någonting bra men även hur man ska kunna göra något bättre. Genom mentor, som ständig uppföljare, erbjuds precis detta. Feedback som medarbetare skriver om chefen går också rakt upp i organisationen vilket i sin tur gör att chefens chef kommer kunna se vad du som medarbetare anser om chefens coachning mot dig och då kunna coacha chefen att bli ännu bättre. Det här skapar en win win situation för samtliga individer i organisationen vilket med andra ord genererar ett medarbetarsamtal som räcker hela året.

Pia berättar om livet som entreprenör med glimten i ögat och beskriver det som en berg och dalbana samtidigt som hon skrattar.

– Det finns ingen dag som är den andra lik. Det blir en livsstil. En dag kan till exempel bestå av kundmöten, utveckling och ibland coachar jag. Men jag är otroligt tacksam över företagets team bestående av Eric Hedlund som är säljare och Mattias Sundberg som arbetar med utveckling.

Hur har det varit att vara en del av Create?

– Create tillhandahåller en oerhörd kompetens och bra teamarbete. Det är inte mycket du behöver gå utanför Create för att hitta och behöver du gå utanför, ja då vet de vart det finns. Miljön på kontoret är också dynamisk och inspirerande. Att vara en del av Create ger en form av kvalitetsstämpel. Man blir utmanad och får konkreta medel att arbeta med för att utveckla sitt bolag. Det har känts som att Create har lyft mig på sina armar framåt, speciellt den senaste tiden. Jag tycker att man ska söka till Create om man har för avsikt att verkligen göra något rejält.

Framtiden för Merkomm ser ljus ut. Bland annat har man fått storkunder som Lindorff, Skandiamäklarna och Länsförsäkringar samtidigt som nya, spännande projekt för bolaget är på gång. Inom kort kan det även bli aktuellt att byta ut namnet Merkomm, så håll era ögon öppna! Vi på Create ser mer än fram emot att följa bolagets utveckling.

Pia Nilsson
Familj: Man och två barn.
Bor: Västerås
Jobbvision: Bygga Merkomm. Visionen är någonstans att hjälpa företag att få struktur på sin medarbetarutveckling, där människor känner sig sedda.
På fritiden: Gillar att åka skidor.
På nattduksbordet/favoritapp: Mentor, vårt system, säger Pia och skrattar.

 

Läs mer om Pia Nilsson och hennes resa som entreprenör i reportagen av VLT och Västerås Tidning (sid 14).

Inläggstaggar: