Från kostym och slips till att känna mig mest hemma i jeansskjorta

Det är en märklig känsla att sitta och skriva en text om hur det är att sluta som vd på Create. Det är nu fem och ett halvt år sedan jag klev in på mitt första styrelsemöte i Create, iklädd mörk kostym, vit skjorta och slips. Jag var nervös som tusan och mycket osäker på vad jag egentligen gett mig in på. Jag trodde jag hade tackat ja till rollen som vd men inser i dag att det jag tackade ja till var en roll som har många likheter med rollen som entreprenör.

Mycket har hänt under de här åren och vi har mycket att både glädjas och vara stolta över på Create men jag ska inte trötta ut er med att prata på om sådant som ni kan läsa om på vår hemsida. En sak är jag dock så stolt över att jag inte kan undgå att skriva om det – Create är idag, enligt Sveriges Innovationsmyndighet, erkända som en av Sveriges absolut främsta Inkubatorer för startups och snabbväxande tillväxtföretag.

När jag skulle skriva den här texten fick jag frågan om jag inte kunde dela med mig av vad jag och vi på Create haft för recept för vår egen framgång och när jag reflekterat över det inser jag att det nog även finns lite sanning i dessa tankar också för dig som driver ett startup.

  • Var nyfiken och sluta aldrig att utvecklas
   Create är en verksamhet som alltid vill mer, alltid vill framåt och som inte räds att tänka att det här kan vi göra bättre. Den dagen en verksamhet börjar bli rädd för förändring börjar också verksamheten så sakta att självdö. Att vilja utvecklas och att göra det i rätt riktning är både ett strategiskt val och något som man måste kämpa för.
  • Var dig själv och ta dig tid för en kaffe
   Vad du ser är vad du får – vi har aldrig haft tid eller ork att förställa oss, vi i teamet och vårt sätt att vara – det är så vi är. Den starka personliga touchen och att vi aldrig förställt oss tror jag har lett till en ärlighet i vårt sätt att vara, en genuin omtanke om våra kunder och en äkta vilja att de ska gå så bra som det bara är möjligt för de startups vi haft förmånen att jobba med.
  • Dream big – dream Team – Dreamteam
   Tidigt förstod jag att våra affärscoacher är Creates största tillgång men att det också behövdes ett team internt om vi skulle växa och bli en av Sveriges bästa inkubatorer. Vi har hela tiden haft som målsättning att bli top 5 i Sverige och då måste man satsa. Det har varit en fantastisk resa att få vara med och från scratch bygga ett team – ett riktigt Dreamteam! Allt blir roligare, enklare och bättre om du gör det tillsammans med någon (tusen tack Create – ni vet vilka ni är)!

Drygt 5 år känns idag som en evighet, så oändligt många möten med alla er fantastiska entreprenörer jag fått förmånen att få träffa – men evigheten har också ett annat perspektiv – min dotter Siri föddes två månader in på mitt nya jobb på Create. Det ger ett annat perspektiv på tiden också – Siri är idag en stark, modig, fenomenalt rolig och smart liten femåring som lärt sig prata, gå, cykla, räkna och nu börja läsa. Det sätter ett annat perspektiv på tiden och på den resa jag själv har gjort sen jag började på Create.

Som jag skrev tidigare är det nu fem och ett halvt år sedan jag nervöst klev in på mitt första styrelsemöte i Create, iklädd mörk kostym, vit skjorta och slips. Idag har jag landat tryggt i att entreprenörskapet sällan återfinns i kostym utan snarare i jeansskjortan och att det viktigaste inte är vad din affärsidé är utan vem du är som entreprenör! Däri ligger skillnaden.

Mitt sista och kanske viktigaste medskick – gör inte livet, din startup, ditt projekt, eller vad du nu än håller på med, så förbannat svårt. Den enkla, smidiga, roliga och snabba vägen är ofta den rätta. Så: In the name of Create ”Kör bara kör”!

Tills vi ses, ha en fantastisk sommar: Ta hand om er, ta hand om era startups, samla på problem, lös problemen, ta hand om miljön och inte minst ta hand om familjen!

Inläggstaggar: