Create I Silicon Valley del 2

Det här är en fortsättning på Create i San Fransisco – resedagbok. Läs del ett här och fortsätt sedan med del två!

Efter att ha varit i San Fransisco i tre dagar var det dags att åka vidare till Palo Alto – innovationens mecka – även kallat för ”The Valley” eller ”dalen”, där flera intressanta möten väntade.

Dag ett i Palo Alto började med ett möte på Google där vi fick träffa en kvinna som arbetar på deras Sales Knowledgeavdelning. Hon berättade hur man på google, trots företagets storlek, arbetar i mindre team där man ofta kör brainstorming-möten för att ständigt hålla innovationen och idéflödet igång. Google är känt för sin kreativa miljö och vi fick berättat för oss att de bland annat har meditationsrum, tillgång till massage, hårfrisering, gym och mat i form av frukost, lunch, middag och mellanmål på Google-campus. Något väldigt vanligt är även att man har med sig hunden på jobbet. Summeringen av det blir en lekfull och kreativ miljö som tillåter mycket skratt men även långa arbetsdagar och fullt fokus.

Efter mötet på google besökte vi Nordic Innovation House som huserat våra Createbolag Prindit och Ticketbird i acceleratorprogrammet TINC. Schemat på TINC var intensivt och från tidig morgon till kväll fick bolagen träffa coacher, mentorer och investerare från olika intressanta yrkesroller för att inspireras, bredda sina nätverk och lära sig mer. Vi fick veta att olika caféer i Palo Alto är särskilt kända då många stora kontrakt blivit signade där. Man har ett tänk att man aldrig vet vem man möter, kanske tar man en kaffe bredvid en potentiell investerare? Det gäller att hålla sinnet öppet och inte döma någon efter utseendet då det viskas om att de största investerarna går runt i flipflops och slitna t-shirts.

Den sista dagen besökte vi Stanford University som varit en startpunkt för många stora företag.


D-School är en hub på Stanford University för innovation, samarbete och kreativitet. Här fokuserar man på att hitta lösningar på innovationer och problem. Fotografierna på bilen ovan är på studenter som deltagit vid olika klasser på D-school.


Den här bilden är lite smått helig. Det ni ser ovan är nämligen den allra första prototypen av Googles server som tillverkades av Googles grundare Larry Page och Sergey Brin på Stanford år 1998. Till och med Google har varit en startup, det kan man tänka på när det känns som att det är dags att lägga ned.


Vi blev även inbjudna att ha ett otroligt trevligt lunchmöte på LinkedIn’s huvudkontor där vi (bokstavligt talat) fick smaka på hur det är att äta i deras personalmatsal och höra hur de arbetar. Även här jobbar man i mindre team, precis som på Google. Det man också gör är att man arbetar mot korta mål. Man sätter tvåveckorsmål som man noga följer upp. Att sätta korta mål gör att man hela tiden känner att man kan bocka av och att man kommer vidare. En mentalitet man också har på LinkedIn är att man hela tiden ska tillåtas att prova nya idéer. Här ligger utveckling i fokus och att få vara innovativ och prova nya idéer är något man lyfter.

För att summera vad vi tar med oss så är det att:

  • Startup eller jättestort företag? I Silicon Valley skiljer sig inte sättet att tänka innovation och korta mål särskilt mycket. I en startup kan man inte ha för långsiktiga mål då man hela tiden måste följa med marknaden. Samma tänk gäller även här för de jättestora företagen som Google och Linkedin. Vare sig man är en startup eller ett stort företag jobbar man stenhårt för att hela tiden utvecklas.
  • Mentaliteten ”pay-it-forward”. Du vet aldrig vem du möter så det är lika bra att vara trevlig och hjälpsam. Nästa gång kommer det förmodligen att  gynna dig.
  • Även dagens ”jättar” har en gång varit startups. Detta ska man inte glömma när man själv driver en startup, även om det är lätt att man gör det emellanåt!

 

Resan till Silicon Valley anordnades inom samverkansprojektet Växtzon där nio företagsinkubatorer och science parks i Östra Mellansverige samverkar för att fler företag ska växa och nå en omsättning på 100 miljoner kronor. Både Prindit och Ticketbird stöttas av projektet. 

 

VäxtzonEU

 

 

 

 

 

Inläggstaggar: